Tank op tijd bij!

We weten allemaal dat het goed is om voldoende water te drinken. Maar waarom is het dan zo goed voor je? Hieronder zal je dit antwoordt vinden en ik heb nog wat leuke praktische tips voor je verzameld.

Voldoende water voed ons ingenieuze transport systeem voor een optimale stofwisseling. Bij voldoende vocht inname is je bloed dun genoeg om goed te kunnen stromen en is je lichaam beter in staat voedingstoffen en afvalstoffen te transporteren. Zo word alles goed opgenomen, goed afgedragen, en problemen of stagnaties weer opgelost en opgeruimd.

Alle processen in ons lichaam hebben een cyclus van nuttige stoffen opnemen, gebruiken voor het functioneren en weer ons lichaam verlaten. Voor een juiste opname moeten deze nuttige stoffen wel baan krijgen en met souplesse worden afgegeven. Onze spieren, darmen en hersenen zijn de duurste verbruikers, bij onvoldoende water moeten zij al snel inleveren, zij krijgen minder wat ze eigenlijk wel nodig zijn terwijl zij hun werk blijven presteren voor ons. Een veel voorkomende klacht is bij onvoldoende drinken bijvoorbeeld kuit krampen, hoofdpijn, spierpijn of vermoeidheid.


5 Goede redenen om water te drinken

  • Water drinken geeft energie, omdat je jou transport systeem de kans geeft met souplesse zijn werk te doen, waardoor je lichaam makkelijk voedingstoffen opneemt.
  • Het zorg voor een optimale werking van je organen. Een groot deel van het water zit in ons bloed. Het andere deel is nodig voor de werking van onze organen, waaronder je hersenen, hart, longen, spieren, darmen, lever en botten. Een tekort betekent dat je inlevert op het functioneren van deze organen.
  • Je brein werk beter, water heeft een positieve invloed op je alertheid en denk vermogen. Ons brein heeft veel zuurstof en energie nodig om optimaal te functioneren. Dus extra belangrijk dat bloed vrij baan krijgt om op de juiste plekken zijn werk te leveren.
  • Optimaliserend voor ons transport systeem. Geef water de kans zijn kwaliteit te laten zien, beperk de inname van frisdrank. Als men frisdrank drinkt moeten allemaal systemen in ons lichaam aan het werk om de suikers te verwerken, het zit vol stofjes die een verzuurde
    werking hebben waardoor de werking van mineralen flink word belemmerd. Daarnaast is je lichaam even niet bezig met een juist vochtbalans.
  • Voor een goede basis. Teveel water is ook weer niet goed, mineralen en voedingstoffen kunnen dan als ware te veel worden verdunt. Houdt als richtlijn tussen 1,5-2 liter per dag en ga hier relaxed mee om. Geen paniek bij iets meer als 2 liter en drink je een dag te weinig is dit geen ramp als je basis goed is.


6 tips voor de praktijk/een goede basis:

1-Drink voordat je dorst hebt, dit betekent dat er een tekort aan het opbouwen is. Kies liever voor routine door op vaste momenten te drinken wat voor jou praktische is.
2-Breng routine aan wat bij jou past. Mijn routine is, ochtends1 kop thee + 2 glazen (liefst lauw dat is liever voor de maag), middags voor eten 3 glazen water en voor avond eten 3 glazen water dan hoef de rest vd dag er niet meer om te denken.
3-Geef eens een frisse twist door citroen, aardbei, druif, komkommer, of munt door je glas water te doen. Wees creatief en proef en creëer.
4-Probeer eens bulkdrinken, dat houd in veel drinken in 1x. Zoals 3 glazen of ½ tot 2/3 e liter per keer. Dit heeft 2 voordelen. 1 je hoef minder vaak naar de wc want je hebt gewoon een grote plas in plaats van kleine plasjes. 2 het kost ons immuunsysteem minder energie. Want elke keer dat wij drinken of eten word dit systeem even alert gezet om ons te beschermen tegen ongewenste binnendringers zoals bepaalde bacteriën bijvoorbeeld. Bij minder momenten te drinken(en ook eten) hoeft het immuunsysteem dus niet steeds geactiveerd te worden en bespaart ons energie.
5-Wanneer heb je nou voldoende water, je verneemt dit gauw genoeg, met bulk drinken bijvoorbeeld verneem je dat het drink/slok reflex afzwakt.
6-Drink liever voor het eten. Het water is gauw uit je maag voordat je maag gevuld word met eten. Drink je na het eten dan blijft alles langer in de maag en voel je je erg vol. Een voordeel dat je drink en eet op ongeveer het zelfde moment is dat je niet de hele dag ermee bezig hoeft te zijn. Dan zijn er 3 momenten en tussen door drink je alleen waar je zin in hebt, fijn toch?