Stel! Sporten is gewoon niet echt je ding.

Hoe kan je dan toch genieten van de voordelen van sporten? En hoe houdt je dan gezonde focus?

Ben je een full timer? Of heb je een jong gezin? Dan zijn de weken gauw gevuld. Een tijdje geleden ben je tot inzicht gekomen dat je eigenlijk iets meer moet bewegen. Maar hoe? Sporten is gewoon niet echt je ding. Bij deze, maak het leuk en heb gezonde focus.

Stel je eens voor, je hebt een gezonde focus, want ook al is sporten niet je favoriet, je geniet van het even buiten zijn. Even geen computer, patiënt, bouwplaats of asfaltweg voor je, maar een heerlijke buitenlucht vol geluiden en sensaties. Je voelt de kracht door je lijf en rust in je kop, aandacht bij wat nu aan de orde is en dat is nu even niet je werk. Je komt voldaan thuis en hebt even jouw moment gehad. De endorfine stromen dan door je lijf. Eigenlijk alleen omdat je beschikt over de juiste focus. En dat is dus niet de focus op wat je juist niet leuk vindt;-)

Focus en endorfines, hoe zit dat eigenlijk? Onze manier van focus remt of stimuleert ons.

Endorfine heeft eigenschappen die te vergelijken zijn met de werking van morfine. Het stofje heeft invloed op de hersenen met als werking dat je minder gevoelig bent voor pijn. Hierdoor krijgen aangename gevoelens de ruimte om te ontplooien. Endorfine functioneert als een soort beloningssysteem in onze hersenen, het geeft dus een aangename beleving.

Endorfines zijn dus fijne stofjes. 

Maar hoe kun je de aanmaak van endorfine stimuleren? Ze worden aangemaakt tijdens lichaamsbeweging en bij dingen die je echt leuk vindt. Dus, beweeg regelmatig het liefst door duursport, kracht sport of iets zwaars tillen, veel lachen, positief denken, muziek luister en ga af en toe even lekker los. Focus op de dingen waar jij blij van word en blijf niet hangen in de dingen die niet lukken. Ga dit doen en oefenen.

Wil je meer sporten? Doe iets wat je leuk vindt en maak het leuk. Richt je niet op het resultaat. Richt je op het doen, het oefenen, het moment voor jezelf.

Het doen! Daar heb je invloed op, de rest komt vanzelf.