Pijn is Rem

Pijn is ongewenst en belemmert ons in ons doen en zijn in veel dingen. Pijn remt bepaald gedrag denk aan bijvoorbeeld de huishoudelijke klusjes, fanatiek sporten, of überhaupt in beweging komen. Wat pijn ook stimuleert uit rusten, heerlijk mopperen “nu mag  je;-)” Pijn kan inzicht geven in hoe klachten zijn ontstaan en dat misschien dingen anders zouden moeten.  

Pijn beschermt je om niet over jouw grens heen te gaan, zo kun je fysiek goed herstellen.

Pijn is een enorm slim en zinvol signaal, want pijn is een soort rem, het waarschuwt ons. In het begin stadium beschermt pijn je om niet over jou grens heen te gaan, om fysiek te kunnen herstellen. Zolang we hier met gezond verstand naar luisteren kunnen we ons zelf geven wat nodig is. Nou zul je wel denken, zei kan mooi praten… Maar wat is jou ervaring met pijn? Wat heb je gedaan om hierin goed voor jezelf te zorgen zodat het kan herstellen en kan worden gerepareerd door miljarden cellen en processen die in legers in ons lijf aan het werk zijn. Om bijvoorbeeld pees of gewricht weefsel te vernieuwen voor gezonde stevigheid en souplesse. Zij verbruiken heel wat energie zodat jij er naar een paar dagen of weken er weer tegen aan kunt. De vraag is, zorg jij ook goed voor jou legers, krijgen zij genoeg energie en aandacht om bij te tanken als de klus geklaard is, zodat zij weer volop paraat staan indien nodig.

Wat is jouw ervaring met pijn, wat heb je gedaan om hier in te ondersteunen?

Pijn is rem en zeer zinvol. Helaas hebben we hier vaak geen tijd voor. Er zijn zoveel dingen wat moet.. Waardoor we volledig over deze superieure intelligentie van pijn heen walsen. Geholpen worden door een therapeut draagt bij aan herstel. Daarna heb je de mogelijkheid om weer over de grenzen heen walsen. Zolang het goed gaat gaat het goed. Beter is om te investeren in aandacht wat er eventueel anders kan. Om te voorkomen dat klachten terug komen. Bijvoorbeeld vaker uit de bureaustoel komen. S’avonds een blokje om voor een stukje beweging. Mentaal uitwaaien in de buiten lucht of ruimte creëren om naast werk ook leuke dingen te doen.

Wat moet je onthouden?

Soms een tandje terug, soms een tandje bij in investeren in mogelijkheden. Pijn beschermt ons in het begin stadium van pijn, zodat je niet over jouw grens heen gaat. Fysiek herstellen het klinkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Zorg goed voor jezelf. Kijk wat je kunt veranderen om de eerste stap te zetten.