Moet je sporten om gezond te zijn?

Nee en ja is mijn mening. Oke? Leg uit…

Nee, als jij kunt doen wat je zou willen doen, zonder dat je wordt belemmerd door je lichaam. Want je hebt naast je werkdag nog energie over voor een gezond en fijn leven. Je bent goed geconditioneerd op je eigen manier, niveau en leefstijl. Naast hier en daar een baaldag heb je lol in het dagelijkse bestaan. Je bent over het algemeen gemotiveerd om dingen te ondernemen zonder dat belemmering door pijn of energie klachten jou in de weg staan. Dit is de meest ideale situatie

Altijd door gaan, altijd druk, wie kent het niet? Gezonde passie in plaats van gedrevenheid is wat veel full timers en work a hollic’s missen. Gezonde passie betekent dat je best hard mag werken maar ook trouw blijft aan je zelf. Trouw aan je zelf klink softie maar is krachtiger en moeilijker dan je denkt.

Als je fysiek zwaar werk doet

Zoals bijvoorbeeld in de zorg, schoonmaak, magazijnwerk, veehouderij, dan vraag je lichamelijk best veel van jezelf. Vaak krijg ik te horen van cliënten die in dit soort beroepen werken, ik beweeg al genoeg ik ga echt niet naar een sportschool of zo iets. Daar kan ik het aardig mee eens zijn, het is bijna een sport te noemen dat werk en kan best gezien worden als voldoende beweging. Maar…… mits je je oke voelt, met een goed humeur naar het werk gaat, goed je werk kunt volhouden en met voldaan gevoel thuis komt en nog energie over heb voor een fijne thuis situatie. Is dit niet het geval, dan is je werk geen sport maar meer belastend en geeft jou geen gezonde energie. Dit betekent niet dat je niet een keer moe mag zijn of dat er nooit een pech dag tussen mag zitten, dat hoort gewoon bij het leven. Als werken ploeteren is geworden is het wel tijd om na te denken waar de mogelijkheden liggen om hier verandering in te brengen.

Is sporten nodig of niet, waarschijnlijk weet jij zelf het antwoord. Voor mij is het altijd maatwerk naar de klant toe. Meedenken in waar heeft die gene het meeste baat bij en ook wat is nodig of juist niet.

Heb je een minder fysiek beroep?

Dan is het vaak zo dat je een bepaalde stabiliteit en lichamelijke energie mist. Want wat je niet gebruikt verlies je. Als je veel zit dan is er geen stabiliteit of spierkracht nodig en zal deze functie langzaam afzwakken. Ga je dan in het voorjaar een keer in de tuin of til je de nieuw gekochte bank de woonkamer in? Tjakka, dan gaat het mis en het schiet direct in je rug, schouder of knie. Je lichaam is niet getraind op deze capaciteit. Dit is een van de redenen om bijvoorbeeld kleine stabiliteit spelletjes in te bouwen in jouw huishoudklusjes. Zo zorg je voor een gezonde stabiliteit. Waarschijnlijk zal ik je wel stimuleren om te kijken wat voor soort sport bij jou zou passen.

Om te onthouden

Dus een heel lang antwoord, sporten is echt niet altijd nodig. Voor de ene is het zinvol meer rust in te bouwen door bijvoorbeeld in de buitenlucht te lummelen en misschien wat rek en strek oefeningen toe te voegen, waardoor je fysiek herstel wordt gestimuleerd. Voor de ander is sporten mentale rust en los komen van het werk. En daardoor werken aan een gezonde stabiliteit.

Triggerpoint therapie helpt je om van je klachten af te komen, maar hoeveel help jij jezelf om weer vitaal te worden en vooral te blijven? Sporten is een waardevolle tool om in te zetten zowel als fysieke uitdaging en mentale rust.

Is sporten nodig om gezond te zijn?

Nee en ja. Aan jou om het antwoord te geven. Neem de verantwoordelijkheid over jouw lijf, jouw vitaliteit.