Meer wiskunde is het niet.

Grassprieten, bomen en bloemen ze zijn altijd gericht op het licht, op het gezonde, op de juiste energie en het positieve. Zij doen dit elk jaar weer. Zijn zij slimmer dan wij? Of hebben wij gewoon meer keuzes? Een overvloed aan keuzes wat vervormt is naar niet meer weten hoe te richten op het licht.

Waar focus is, is energie, en toont het resultaat. Wat doe jij voor goede focus?

Stel je doel is bijvoorbeeld 5 kilometer hardlopen in zo’n 25minuten en daarbij wil je 10 kilo afvallen. Je ziet jezelf al slank en vooral fit rondlopen. Maar…. je hebt nu een conditie van 0..? Dan heb ik een waardevolle tip voor je. Richt je op de weg er naar toe!! Richt je niet op het doel van de eind prestatie. Op die manier is geen 1 training leuk omdat je keer op keer je gewenste gevoel of resultaat niet afvinkt, dus blijf je maar ploeteren zonder voldoening. Het geeft keer op keer mentale teleurstelling wat alle positieve prosessen weer doet verdwijnen wat je met hardlopen net had bereikt.

Koop je een nieuwe auto in een speciaal kleurtje, blijkt later die kleur overal al rond te rijden. Maar je oog valt er nu op en je herkent het nu. Meer wiskunde is het niet.

Door minder te richten op de prestatie en juist meer te focussen op het doen worden heel veel dingen veel leuker, maar ook makkelijker. Want je hebt nou eenmaal wel hardgelopen, dat was je doel en beleving en je komt voldaan en uitgewaaid thuis van je rondje buitenlucht.

We moeten al zoveel

Waar focus de aandacht krijgt is groei, dus laat de prestatie die je nog niet haalt niet groeien maar laat je plezier, beleving en de weg ernaar toe groeien. Niet ploeteren maar juist gewoon doen en  genieten van wat je al wel kunt of behaald hebt. Dit is even omschakelen maar gaat je zoveel geven. Het is niet meer een taak wat ook nog eens bij de moet-lijst opkomt, want we moeten al zoveel. Nee, het is juist iets wat je jezelf gunt en waar je uiteindelijk ook nog eens energie van krijgt.

Wat moet ik onthouden

Laat je niet afleiden door de meetstaaf van apps of mensen die doen als een n’top sporter of door dat vervelende stemmetje in je hoofd. De prestatie die je nog niet hebt niet op richten dit geeft je alleen maar strijd en weerstand waardoor je alles op wilskracht zou moeten doen. Nee, gooi de meetstaaf van presteren over boord. Focus op jouw eigen pad, focussen op het doen zelf. Dit brengt je veel meer. Dit zorgt voor minder strijd in je hoofd en meer gemak om iets wel te doen. Met als resultaat een fijn gevoel, die je de dag in mag nemen.

Waar focus is, is energie en toont het resultaat. Waar ga jij je energie op inzetten?