Het is niet alleen jouw behandeling wat werkt hoor!

Een klant van mij zij “het is niet alleen jouw behandeling wat werkt hoor?”….oke.. vertel?

Ik heb zelf nog veel meer invloed! Maar je moet het wel “echt” gaan doen!! En zo is het maar net.

Ze vertelde mij dat ik haar triggerde door het advies, de oefeningen in haar dagelijkse huishoudklusjes in te bouwen, en heb haar een aantal voorbeelden gegeven. Ze gaf aan, door het tijdens dagelijkse klusjes te doen zo niet het idee heeft dat ze een matje moet uitrollen en aan de fitness moet, nu gaat het meer vanzelf. Daarbij wordt koken nu een spontane bezigheid door rek en strek tussen door te doen waardoor ze niet suf op haar mobiel scrolt of ongeduldig wacht tot het kookt bijvoorbeeld. Ze heeft intussen nu ook een muzieklijst voor tijdens het koken samen gesteld wat als extra steuntje in de rug is om de oefeningen te doen en kan ze niet anders dan gezellig mee swingend te rekken en strekken.

Dus 2 vliegen in 1 klap, wees creatief en maak de saaie dagelijkse klusjes leuker door er een oefening van te maken. Of eigenlijk zou ik liever zeggen een leuke, creatieve, gezonde basis wat past bij jou, in plaats van dat het voelt als een oefening.

Moet dat dan echt? Die oefeningen? Nee lang niet altijd. Maar bij langdurige klachten of klachten die steeds terug komen is het 1 van de kansen die jij zelf kunt inzetten om te voorkomen dat het terug komt. Denk bijvoorbeeld bij zittende beroepen waarbij je als je zit geen stabiliteit nodig bent en daardoor dit niet meer gebruikt en de stabiliteit dus minder getraind word en daardoor verzwakt. Balans oefeningen hebben misschien wel meer effect dan een goede therapeut. Wat ook veel voorkomt is 1 zijdig werk, hierdoor ontstaat op den duur vaak overbelasting waardoor je spieren en gewrichten schreeuwen naar verzachting wat betekent dat rekken goed zal werken.

Ons lijf luistert goed naar ons en doet functioneel wat jij vraagt. Maar luister jij ook naar jou lijf wat het aangeeft? De keuze is reuze, wees creatief en doe eens gek 😉