Doe een sport die je leuk vindt.

Wie kent het niet, lekker gesport, of spontaan de buren helpen een tuintafel samen over een hekje heen tillen, vrienden helpen met een verhuizing, spelen met de kinderen of een keer lekker los gaan op een heerlijk vrolijk nummer dat op de radio is. Dit kan soms echt een geluksgevoel geven. Allemaal beweging, allemaal gezonde focus en even geen belemmering dragen van aller dag. Als je iets doet wat je leuk vindt, wordt het gelukshormoon endorfine gemakkelijker afgegeven door de hersenen om optimaal hiervan de voordelen te genieten. Endorfine is pijn dempend, motiverend, en geeft je een fijn gevoel. 

Als je een sport doet die je leuk vindt, kost het gewoon minder moeite en discipline om het te doen. Daarnaast is het zo als je een sport doet die je niet leuk vindt of je wilt de sport weer oppakken maar je hebt de focus op een prestatie die 10 stappen te groot is? Zal dit je keer op keer geen voldoening geven. 

Ons eigen geluks hormoon

Tijdens sporten maak je altijd endorfines aan, ons eigen gelukshormoon. Doe je een sport die je echt niet leuk vindt, dan krijg je automatische verkeerde focus. Dit zorgt ervoor dat je denkt: getsie ik moet nog zo lang, hup even door dan kan ik straks.., niet altijd zo zeuren, eigenlijk heb ik hier geen tijd voor want ik moet nog… Eenmaal klaar met sporten ga je met een rotgang naar huis. Na zo’n 10-15 minuten sporten maak je endorfine aan. Maar als je daarna tegenslag of stress hebt zal endorfine jou direct weer de rug keren.

Stel je vind sporten niet echt leuk

Je hebt een zittend beroep zoals een chauffeur, accountant, machinist of administratief werker. Een tijdje geleden ben je tot inzicht gekomen dat je iets meer moet bewegen. Je hebt een gezonde focus, want ook al is sporten niet je favoriet, je geniet van het even buiten zijn. Even geen computer of asfaltweg voor je, maar een heerlijke buitenlucht. Je voelt de kracht door je lijf en rust in je kop, aandacht bij wat nu aan de orde is en dat is nu even niet je werk. Je komt voldaan thuis en hebt even jouw moment gehad. De endorfines stromen dan door je lijf. Eigenlijk alleen omdat je beschikt over de juiste focus.

Je focus remt of stimuleert jou.

Endorfine heeft eigenschappen die te vergelijken zijn met de werking van morfine. Het stofje heeft invloed op de hersenen met als werking dat je minder gevoelig bent voor pijn. Hierdoor krijgen aangename gevoelens de ruimte om te ontplooien. Endorfine functioneert als een soort beloningssysteem in onze hersenen, het geeft dus een aangename beleving. 

Endorfine word alleen aangemaakt tijdens lichaamsbeweging en bij dingen die je echt leuk vind.

Hoe kun je de aanmaak van endorfine stimuleren? Beweeg regelmatig het liefst voor duursport, veel lachen, positief denken, muziek luister en ga af en toe even lekker los. Focus op de dingen waar jij blij van word en blijf niet hangen in de dingen die niet lukken. Ga dit doen en oefenen Richt je op het doen en oefenen, niet op het resultaat.

Het doen! Daar heb je invloed op, de rest komt vanzelf.